Siirry suoraan sisältöön

Mittarit kuntoon – vihreä siirtymä!

digitalisaatiota ja vihreää siirtymää kuvaava kuvituskuva

Vihreä siirtymää ei tapahdu pelkästään julistamalla ja kriisitietoisuutta lisäämällä, vaan tarvitaan käytännön muutoksia. Muutos itsessään ei kuitenkaan ole tae asioiden menemisestä oikeaan suuntaan: kuten ohjelmistokehityspuolella hyvin tiedetään, voidaan tehdä isoja muutoksia ja havaita että asiat menivätkin huonompaan suuntaan (vertaa esim. kaikki epäonnistuneet ohjelmistoprojektit).

Jotta voidaan arvioida muutoksen vaikutusta ja suuntaa, ja jopa tehdä ohjaavia toimenpiteitä, on tärkeää, että muutoksen tekemistä ja tuloksia mitataan. Tämä vanha totuus pätee myös ohjelmistokehityksen vihreään siirtymään. Pitää siirtyä puheista tekoihin, ja toimivien vihreän siirtymän mittarien laatiminen on erittäin tärkeä askel kohti muutosta ja sen hallintaa. Miten vihreän siirtymän mittareita voi luokitella?

Lue Altti Lagstedtin blogikirjoitus Fisman sivuilta tähän teemaan liittyen.